Toimintapäivä Voipaalassa 24.9.2016

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin yhteinen toimintapäivä kokosi runsaasti oppilaita perheineen Sääksmäelle lauantaina 24.9.2016. Non-stop-työpajat järjestettiin Voipaalan kulttuurihistoriallisella kartanoalueella.

Rakentelua ja piirtämistä -paja

Voipaala_Rakentelua+Piirtelyä
Rakentelua ja piirtämistä -pajassa valmistui torneja ja pyramideja kartongista.

Rakentelua ja piirtämistä -pajassa oppilaat rakensivat yksin tai vanhempiensa kanssa yhdessä torneja ja pyramideja kartongista. Rakenne oli hyvin yksinkertainen ja kevyt, leikkaa ja kokoa -tekniikka. Rakenteen muotoa oli helppo muuttaa ja jatkaa hyvinkin korkeaksi. Oppilaat oppivat kolmiulotteisen rakentelun perusperiaatteita rakenteesta ja muodosta.

Valmis pyramidi/torni valokuvattiin värivalojen loisteessa. Oppilaat ja vanhemmat näkivät rakennelmansa valon ja varjon leikissä. Oppilaat oppivat havainnoimaan valon ja varjon vaikutuksen rakenteiden ja muotojen esille tuomiseen visuaalisesti.

 

voipaala_rakenteluapiirtelya_kollaasi
Rakentelua ja piirtämistä -pajassa sai osallistua piirrettyjen talojen jatkumoon.

Pajassa sai piirtämällä jatkaa kaupunkimaisemaa, johon oli valmiiksi liitetty erilaisia rakennusten fasadikuvia arkkitehtuurin historian varrelta. Isosta paperirullasta muodostuu lopulta iso kaupunki – horisontti. Paperirullapiirrokset säästettiin myöhempää käyttöä varten.

Valopöydällä oli mahdollisuus piirtää tyyppiesimerkki keskiaikaisesta tallinnalaisesta kaupunkitalosta. Talopiirustuksen oppilas sai ottaa kotiin.

 

 

Keraaminen polttotapahtuma

Voipaala_keraaminen_polttotapahtuma
Montussa paloivat omat nuotionsa kampakeramiikalle, mustasavustukselle ja pronssimuoteille. Pienemmissä nuotioissa sai paistaa muurinpohjalättyjä ja makkaroita.

Kampakeraaminen poltto (muinaishauta-asumus, hautalöydöt)
Mustasavustus (raakapoltetut pyöreät pesät ja asumukset)
Pronssimuottien poltto

 

Savisimpukat-paja

dsc_0006
Simpukkapajassa muovailtiin kämmeneen sopivia simpukoita savesta.

Pajassa tutkittiin pienten luonnonesineiden muotoa sekä struktuuria ja kokeiltiin jäljen syntymekanismia. Apua pintarakenteen tekemiseen sai painamalla oikean kampasimpukankuoren savilaattaa vasten.
Savisimpukat jäivät pajaan kuivumaan. Pajan osallistujat saavat noutaa simpukkansa myöhemmin poltettuna.

 

Hiekkatyöpaja: pienet ja isot rakennukset

voipaala_hiekkatyc3b6paja1

Hiekkakasasta syntyi monennäköisiä -ja muotoisia asumuksia vapaan leikin ja luovan rakentelun kautta. Pyramidien, majojen ja linnojen rakennusaineina käytettiin myös läheltä löytyviä luonnonmateriaaleja.

Lapset tekivät rakennelmia joko yksin tai yhdessä kaverin tai perheenjäsenten kanssa. Vanhemmat oppilaat toimivat työpajassa apuopettajina. Työpajan loppuvaiheessa ison yhteisteoksen rakentamiseen osallistui sekä aikuisia että lapsia.

 

 

Kuvasuunnistus

voipaala_emma_ja_veera_hakala
Kuvasuunnistuksessa tutustuttiin kartan avulla Voipaalan kartanoalueeseen ja tehtiin havaintoja lähiympäristöstä. Suomen taidehistoriasta teoksista tutut eläimet odottivat rasteilla löytäjäänsä.

 

3 thoughts on “Toimintapäivä Voipaalassa 24.9.2016

Jätä kommentti