Lappeenrannan rakennusperintöä tutkimassa

Keväällä 2017 Perusopetus 4 -ryhmä (10-vuotiaat) syventyi Lappeenrannan linnoituksen eli vanhan kaupungin alueeseen, jossa myös kuvataidekoulu sijaitsee. Lappeenranta perustettiin linnoituksen niemeen vuonna 1649 josta se levittäytyi myöhemmin muualle. Kaupungin vanhin rakennuskanta löytyy linnoituksen alueelta.

 

Ryhmä tutustui linnoituksen alueeseen aluksi kävellen ja valokuvaten. Huomio kiinnitettiin linnoituksen eri rakennusten yksityiskohtiin, erityisesti ikkunoihin. Jokainen valitsi yhden ikkunan jonka toteutti savireliefinä. Yksi oppilaista kysyi: ”Onks tää kuvataidekoulu sen takia täällä linnoituksessa kun täällä on niin paljon kauniita ikkunoita?”

1pienoislinnoitus_lappeenranta
10-vuotiaiden ryhmä tutki Lappeenrannan linnoituksen ikkunoita ja teki niistä savireliefejä kevätlukukaudella 2017. Kuvaaja: Ari Nakari.

 

Yksityiskohtien jälkeen katse kiinnitettiin koko linnoituksen alueeseen. Tavoitteena oli rakentaa ryhmätyönä pienoismalli koko linnoituksen alueesta. Työskentely aloitettiin tutkimalla karttoja, erityisesti alueen  paikkoja, muotoja ja korkeuseroja. Linnoitus toimi sijaintinsa vuoksi aluksi sotilasalueena. Sitä ympäröivät massiiviset kivivallit joiden päältä avautuvat näkymät sekä Saimaalle että kaupungin keskustan suuntaan.

2pienoislinnoitus_lappeenranta
Linnoituksen pienoismalli aloitettiin tutkimalla karttoja ja niistä alueen muotoa. Runko muotoiltiin kanaverkosta ja paperimassasta. Kuva: Veera Kuokka

Pienoismalli oli suurikokoinen ja työtä oli paljon. Rakentamista rytmittivät hyvin vierailut Etelä-Karjalan museoon valtavan Viipurin pienoismallin äärelle sekä taidemuseoon tutkimaan lainaan tullutta Arkkitehtuurin löytölaatikkoa. Pienoismalli oli esillä kuvataidekoulun kevätnäyttelyssä toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuun. Tarkoituksena on, että sitä voidaan hyödyntää opetuksessa jatkossa. Toukokuun 2017 lopulla kuvataidekoululla järjestettiin kulttuuripolun arkkitehtuurityöpajoja kaupungin alakoululaisille, niissä pienoismalli pääsi uuteen käyttöön. Työpajojen tavoitteena oli kuvitella miltä linnoituksen alue voisi näyttää 200 vuoden päästä ja toteuttaa oma suunnitelma pienoiskoossa. Ryhmän tekemä linnoituksen pienoismalli oli oiva työkalu linnoituksen alueen esittelemiseen ja antoi samalla mittakaavan työpajassa rakennettaville tulevaisuuden rakennuksille.

3pienoislinnoitus_lappeenranta
Pienoismalliin ei ehditty tekemään kaikkia alueen rakennuksia, mutta tarkoitus onkin käyttää pienoismallipohjaa jatkossakin. Kuva: Ari Nakari.
4pienoislinnoitus_lappenranta
Materiaaleina pienoismallissa olivat oppilaiden keräämät luonnonmateriaalit sekä pahvit ja maalit. Kuva: Ari Nakari.

 

Veera Kuokka
Opettaja
Lappeenrannan kuvataidekoulu