Liikenneympyräprojekti

Kevättalvella 2017 Taikan 4 C-ryhmän (10 – 11-v.) oppilaiden tehtävänä oli suunnitella julkinen taideteos Taikan vieressä olevan Sammonkadun ja Kauppakadun risteyksen liikenneympyrään. Paikka on oppilaille tuttu. He kulkevat kyseisen liikenneympyrän kautta tullessaan Taikaan ja lähtiessään takaisin kotiin.

Taikan kulmalla oleva liikenneympyrä ja sen ympäristö rakennuksineen on tuiki tavallinen tylsähkö kaupunkimiljöö. Oppilaiden tavoitteena oli elävöittää kyseinen paikka visuaalisin keinoin. Näin saataisiin värittömään anonyymiin ympäristöön vaihtelevuutta ja yllätyksellisettä. Ideana oli suunnitella abstrakti teos, joka tulisi ilmentämään liikenteen virtausta sekä autojen- ja katuvalojen ”sykettä”.

Keskusteltiin julkisen veistoksen käsitteestä. Tutustuimme Google Street View –ympäristössä pariin Lahden kaupunkialueella olevaan liikenneympyräteokseen, jotka molemmat ovat abstrakteja ja pelkistettyjä muotokieleltään. Samoin kävimme kiertelemässä liikenneympyröitä sekä Helsingissä että muualla maailmalla.

Oppilaat tekivät veistoksistaan luonnoksen mittakaavaan 1/30. He itse olivat pienoismallissa noin 5 senttimetrin kokoisia. Jokainen teki oman luonnoksen samoista rajatuista materiaaleista. Rakennelma koottiin Erikeeperiä käyttäen noin 30x30x30 mm kokoisista sinisistä finnfoam-paloista ja noin 8 mm pituisista cocktailtikuista. Valmis pienoismalli maalattiin puhtain kirkkain värein akryylimaaleilla.

03_liikenneympyraproj_kooste_taika_arto

Kävimme oppilaiden kanssa kadunkulmassa manuaalisesti sovittamassa
ja vertaamassa teosta liikenneympyrään. 

 

dav
Sen jälkeen photoshoppasin valmiit pienoismallit eri valaistuksissa oleviin kuviin.

sdr

Teksti ja kuvat: Arto Määttä