Tilan tulkintaa valokuvauksen ja kuvankäsittelyn avulla

01tilanvalokuvaus_Lahti

02tilanvalokuvaus_Lahti

03tilanvalokuvaus_Lahti

Taide- ja muotoilukoulu Taikan 7-ryhmien mediataideperiodin yhtenä osa-alueena olivat valokuvaus ja kuvankäsittely.

Keskustelimme kuinka valokuvaa käytetään paljon dokumenttina ja todistusaineistona siitä miltä jokin näyttää, missä on oltu ja mitä on tehty. Kuvalliset todisteet tuntuvat vakuuttavan meitä, vaikka kuvankäsittely- ja manipulaatiotekniikat ovat tulleet jokaisen tietoisuuteen ja ulottuville.

 

Usein kuitenkin unohtuu, että ilman mitään kuvankäsittelyäkään valokuvat ovat kuvaajan valintojen ja kamerateknologian rajoittamia/mahdollistamia rajauksia todellisuudesta. Kamera ei edelleenkään pysty tallentamaan kuvaushetken kokonaisvaltaista ja moniaistista kokemusmaailmaa. Eräs mielenkiintoinen ja haastava kuvauskohde on kolmiulotteinen tila.

04tilanvalokuvaus_Lahti

 

05tilanvalokuvaus_Lahti

07tilanvalokuvaus_Lahti

08tilanvalokuvaus_Lahti

Oppilaiden tehtävänä oli valokuvata Taikan tiloja ja löytää uusia näkökulmia ja merkityksiä heille hyvinkin tutusta paikasta. Ohjeena oli ottaa sekä laajakulmaisia kuvia että etsiä mielenkiintoisia detaljeja makrokuvauksella ja kokeilla eri kuvakulmia (sammakko-/lintuperspektiivi). Helposti tiedostamattomaksi jäävät tilan osatekijät kuten materiaalit, valo, värit ja elementtien sommittelu sekä rytmi nousivat valokuvauksen kautta esiin.

09tilanvalokuvaus_Lahti

10tilanvalokuvaus_Lahti

11tilanvalokuvaus_Lahti

12tilanvalokuvaus_Lahti

Oppilaat kokeilivat myös kuvien muokkaamista iPadeilla, käyttäen IbisPaint ja Photoshop Mix -sovelluksia. Esimerkiksi kopioimalla ja peilaamalla kuvaa pysty- tai vaaka-akselin suhteen, saatiin aikaan toisaalta uskottavan näköisiä, mutta outoja uusia tiloja.

 

Teksti: Mikko Tolonen
Kuvat: Taikan lv 2017-2018 7-ryhmien oppilaat